Wat is een NFT?

Wat is een niet-fungible token (NFT)?
Non-fungible tokens of NFT’s zijn cryptografische activa op een blockchain met unieke identificatiecodes en metadata die ze van elkaar onderscheiden. In tegenstelling tot cryptocurrencies kunnen ze niet tegen gelijkwaardigheid worden verhandeld of ingewisseld. Dit verschilt van fungibele tokens zoals cryptocurrencies, die identiek aan elkaar zijn en daarom kunnen worden gebruikt als medium voor commerciële transacties.

WAT JE MOET WETEN

  • NFT’s zijn unieke cryptografische tokens die op een blockchain bestaan ​​en niet kunnen worden gerepliceerd.
  • NFT’s kunnen worden gebruikt om items uit de echte wereld, zoals kunstwerken en onroerend goed, weer te geven.
  • Door deze tastbare activa in de echte wereld te ‘tokenen’, kunnen ze efficiënter worden gekocht, verkocht en verhandeld, terwijl de kans op fraude wordt verkleind.
  • NFT’s kunnen ook worden gebruikt om de identiteit van individuen, eigendomsrechten en meer weer te geven.

De verschillende constructie van elke NFT heeft het potentieel voor verschillende gebruiksscenario’s. Ze zijn bijvoorbeeld een ideaal middel om fysieke activa zoals onroerend goed en kunstwerken digitaal weer te geven. Omdat ze gebaseerd zijn op blockchains, kunnen NFT’s ook worden gebruikt om tussenpersonen te verwijderen en artiesten met publiek te verbinden of voor identiteitsbeheer. NFT’s kunnen tussenpersonen verwijderen, transacties vereenvoudigen en nieuwe markten creëren.

Een groot deel van de huidige markt voor NFT’s is gecentreerd rond verzamelobjecten, zoals digitale kunstwerken, sportkaarten en zeldzaamheden. Misschien wel de meest gehypte ruimte is NBA Top Shot, een plek om niet-fungible tokenized NBA-momenten te verzamelen in de vorm van een digitale kaart. Sommige van deze kaarten zijn voor miljoenen dollars verkocht

Onlangs heeft Jack Dorsey van Twitter een link getweet naar een tokenized versie van de eerste tweet ooit geschreven waarin hij schreef “net het opzetten van mijn twttr.” De NFT-versie van de allereerste tweet is al geboden tot $ 2,5 miljoen.3

NFT’s begrijpen
Net als fysiek geld zijn cryptocurrencies fungibel, d.w.z. ze kunnen voor elkaar worden verhandeld of ingewisseld. Zo is de ene Bitcoin altijd gelijk in waarde aan een andere Bitcoin. Evenzo is een enkele eenheid van Ether altijd gelijk aan een andere eenheid. Dit fungibiliteitskenmerk maakt cryptocurrencies geschikt voor gebruik als veilig transactiemedium in de digitale economie.

NFT’s verschuiven het crypto-paradigma door elk token uniek en onvervangbaar te maken, waardoor het onmogelijk wordt dat het ene niet-fungible token gelijk is aan het andere. Het zijn digitale representaties van activa en zijn vergeleken met digitale paspoorten omdat elk token een unieke, niet-overdraagbare identiteit bevat om het te onderscheiden van andere tokens. Ze zijn ook uitbreidbaar, wat betekent dat je de ene NFT met de andere kunt combineren om een ​​derde, unieke NFT te “kweken”.

Net als Bitcoin bevatten NFT’s ook eigendomsgegevens voor gemakkelijke identificatie en overdracht tussen tokenhouders. Eigenaren kunnen ook metadata of attributen met betrekking tot het item toevoegen in NFT’s. Tokens die koffiebonen vertegenwoordigen, kunnen bijvoorbeeld worden geclassificeerd als eerlijke handel. Of kunstenaars kunnen hun digitale artwork signeren met hun eigen handtekening in de metadata.

NFT’s zijn voortgekomen uit de ERC-721-standaard. Ontwikkeld door enkele van dezelfde mensen die verantwoordelijk zijn voor het ERC-20 smart contract, definieert ERC-721 de minimale interface – eigendomsdetails, beveiliging en metadata – die nodig zijn voor uitwisseling en distributie van speltokens. De ERC-1155-standaard gaat verder met het concept door de transactie- en opslagkosten die nodig zijn voor NFT’s te verlagen en meerdere soorten niet-vervangbare tokens in één contract te bundelen.4

Misschien wel de meest bekende use case voor NFT’s is die van cryptokitties. Cryptokitties, gelanceerd in november 2017, zijn digitale representaties van katten met unieke identificaties op de blockchain van Ethereum. Elke kat is uniek en heeft een prijs in ether. Ze planten zich onderling voort en brengen nieuwe nakomelingen voort, die andere eigenschappen en waarderingen hebben dan hun ouders. Binnen een paar weken na de lancering verzamelden cryptokitties een schare fans die $ 20 miljoen aan ether kochten, voeden en verzorgen. Sommige enthousiastelingen gaven zelfs meer dan $ 100.000 uit aan de inspanning

Hoewel het gebruik van cryptokitties misschien triviaal klinkt, hebben de volgende meer serieuze zakelijke implicaties. NFT’s zijn bijvoorbeeld gebruikt in zowel private equity-transacties als onroerendgoedtransacties. Een van de implicaties van het inschakelen van meerdere soorten tokens in een contract is de mogelijkheid om escrow te bieden voor verschillende soorten NFT’s, van illustraties tot onroerend goed, in een enkele financiële transactie.

Waarom zijn niet-vervangbare tokens belangrijk?
Niet-fungible tokens zijn een evolutie ten opzichte van het relatief eenvoudige concept van cryptocurrencies. Moderne financiële systemen bestaan ​​uit geavanceerde handels- en leensystemen voor verschillende soorten activa, variërend van onroerend goed tot uitleencontracten tot kunstwerken. Door digitale representaties van fysieke activa mogelijk te maken, zijn NFT’s een stap voorwaarts in de heruitvinding van deze infrastructuur.

Zeker, het idee van digitale representaties van fysieke activa is niet nieuw, noch is het gebruik van unieke identificatie. Wanneer deze concepten echter worden gecombineerd met de voordelen van een fraudebestendige blockchain van slimme contracten, worden ze een krachtige kracht voor verandering.

Het meest voor de hand liggende voordeel van NFT’s is misschien wel de marktefficiëntie. De conversie van een fysiek asset naar een digitaal asset stroomlijnt processen en verwijdert tussenpersonen. NFT’s die digitale of fysieke kunstwerken op een blockchain vertegenwoordigen, maken agenten overbodig en stellen artiesten in staat rechtstreeks contact te maken met hun publiek. Ze kunnen ook bedrijfsprocessen verbeteren. Een NFT voor een wijnfles maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker voor verschillende actoren in een toeleveringsketen om ermee te communiceren en helpt de herkomst, productie en verkoop ervan tijdens het hele proces te volgen. Adviesbureau Ernst & Young heeft al een dergelijke oplossing ontwikkeld voor een van zijn klanten.6

Niet-fungeerbare tokens zijn ook uitstekend geschikt voor identiteitsbeheer. Denk aan het geval van fysieke paspoorten die bij elk in- en vertrekpunt moeten worden getoond. Door individuele paspoorten om te zetten in NFT’s, elk met hun eigen unieke identificerende kenmerken, is het mogelijk om de in- en uitstapprocessen voor rechtsgebieden te stroomlijnen. Door deze use case uit te breiden, kunnen NFT’s ook worden gebruikt voor identiteitsbeheer binnen de digitale wereld.