Begrippen

Blue chip
De term ‘blue chip NFT’ komt uit de wereld van de traditionele financiën. Blue chip-bedrijven worden doorgaans beschouwd als veilige, gevestigde en stabiele activa. Denk aan Google of Apple. Op dezelfde manier waarop bitcoin en ethereum worden beschouwd als de blue chip-activa van cryptocurrencies, verwijzen blue chip NFT’s naar collecties zoals de ‘CryptoPunks’ en ‘Bored Ape Yacht Club’.

NFT
NFT staat voor ‘Non Fungible Token’, ofwel een ‘Niet Vervangbare Token’. Dit is een koppeling (een soort eigendom) op een blockchain van een account aan een uniek (niet uitwisselbaar) digitaal item via een smart contract.

Non Fungible Token
Een ‘Non Fungible Token’ (NFT), ofwel een ‘Niet Vervangbare Token’. Dit is een koppeling (een soort eigendom) op een blockchain van een account aan een uniek (niet uitwisselbaar) digitaal item via een smart contract.

NFT-nerds gebruiken een heleboel termen, afkortingen, dwaas jargon en opzettelijke spelfouten die voor de meeste nieuwkomers complete onzin lijken. Sommige zijn essentieel voor uw begrip en deelname aan de ruimte, andere zijn gewoon grappige termen waardoor u zich een insider voelt.
Omdat ik zelf een van de nerds ben, heb ik geprobeerd de belangrijkste uit te leggen die in me opkwamen toen ik ging zitten om dit bericht te schrijven. Ik heb enkele van de meer technische termen weggelaten, zowel omdat je niet hoeft te begrijpen hoe slimme contracten werken om lid te worden van de NFT-ruimte, en omdat ik misschien nog geen goede uitleg kan geven.
Dat gezegd hebbende, hier zijn de 23 belangrijke termen die je moet kennen, gevolgd door de 9 dwaze termen waarvan ik hoop dat ze je een echte insider zullen laten voelen en een glimlach op je gezicht zullen toveren.
1. 10k-project
Een 10k-project is een NFT-verzameling bestaande uit ongeveer 10.000 avatars. Dit type NFT is aantoonbaar gepionierd door de CryptoPunks-collectie in 2017, met sindsdien vele nieuwe. Ze hebben echter niet allemaal precies 10.000 avatars, maar de term wordt gebruikt om naar dit type verzameling te verwijzen in plaats van naar het exacte aantal avatars.
2. Airdrop
Wanneer je een ‘airdrop’ ontvangt, krijg je automatisch een bepaald bedrag van een specifieke cryptocurrency of een nieuwe NFT gratis in je portemonnee gedropt. Het is al lang een gangbare praktijk in de algemene crypto-ruimte, maar is ook een populaire manier geworden voor NFT-projecten om hun early adopters bijvoorbeeld te belonen met nieuwe kunstwerken.
3. Apen (in iets)
Niet aangesloten bij de Bored Ape Yacht Club of een van de andere 10k-projecten met een aapthema, om ergens in te ‘apen’ betekent iets kopen op een onverantwoordelijke manier, uit FOMO, met te veel geld in verhouding tot uw accountgrootte, en/of zonder de nodige zorgvuldigheid te hebben betracht.
4. Avatar-project
Een avatar-project is in principe hetzelfde als een 10k-project, d.w.z. een verzameling van een paar duizend NFT-‘avatars’ zoals de CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club, Cool Cats, Gutter Cat Gang, enz.
5. Branden
Een NFT branden betekent in wezen het vernietigen ervan. Als er bijvoorbeeld slechts 5.000 NFT’s worden verkocht in een collectie die bedoeld was om uit 10.000 te bestaan, kan het team besluiten de resterende 5.000 te ‘verbranden’. Andere projecten lieten hun eigenaren twee NFT’s ‘verbranden’ om een ​​nieuwe en zeldzamere te ontvangen.
6. DAO
DAO staat voor Decentrale Autonome Organisatie. Wanneer u een NFT bezit van een project als Head DAO, hebben u en alle andere eigenaren stemrecht en controle over de toekomstige acties en de algemene richting van het project. Veel NFT-projecten zetten vergelijkbare structuren op om meer gemeenschapsgestuurd te worden en continue ondersteuning te verzekeren.
7. Diamanten wijzers
‘Diamond hands’ is een van de meest populaire slangtermen in de wereld van crypto en NFT’s. Het is zijn eigen meme, zijn eigen emoji en zelfs het thema van hele NFT-projecten geworden. Een persoon met diamanten handen is een persoon die een actief vasthoudt door prijsvolatiliteit, negatief nieuws, slecht marktsentiment en wat voor soort FUD (een andere afkorting die we hieronder zullen behandelen) die je in deze ruimte tegenkomt.
Diamanten handen kunnen ook als werkwoord worden gebruikt: “Ze heeft bitcoin met diamanten overhandigd door de berenmarkt van 2018.”
8. Verdieping
De ‘bodem’ of ‘bodemprijs’ van een project is simpelweg de laagste prijs waartegen u een NFT van dat project op de secundaire markt kunt kopen. Het is de meest populaire statistiek voor het volgen van de prestaties van een project in de loop van de tijd en het relatieve succes ervan in vergelijking met andere.
9. FUD
‘FUD’ staat voor Angst, Onzekerheid en Twijfel. De term wordt zowel in crypto als NFT’s gebruikt om negatieve nieuwsverhalen, tweets, Discord-berichten, enz. te beschrijven die ofwel onnauwkeurig of volledig onjuist zijn. Je zult vaak zien dat mensen naar FUD verwijzen als de reden achter grote prijsdalingen in cryptocurrencies of NFT’s.
10. Gas
De prijs voor het doen van een transactie op een blockchain wordt ‘gas’ genoemd. Bij het kopen van NFT’s op een blockchain zoals Solana is gas te verwaarlozen. Op Ethereum is een gasvergoeding van $ 50 echter ongeveer het laagste waarop u kunt hopen, en het hangt allemaal af van de activiteit op het netwerk. Lage activiteit, lage kosten. Hoge activiteit, hoge kosten. Dat brengt me bij de volgende term die je moet weten…
11. Gasoorlog
Oh, de gevreesde gasoorlogen! Dit komt veel voor op Ethereum en is een soort overgangsritueel voor nieuwkomers. Wanneer een populaire NFT-collectie wordt gelanceerd, met 100.000 mensen die vechten voor 10.000 NFT’s, moet u uw gasprijs verhogen en de andere overbieden om uw transactie door te laten gaan. Dit is wat bekend staat als een gasoorlog.
12. Generatieve kunst
Generatieve kunst verdient veel meer aandacht dan ik het hier kan geven en er is veel goed materiaal beschikbaar over het onderwerp. Het is misschien wel een van de belangrijkste innovaties in de wereld van digitale kunst en verzamelobjecten van de afgelopen jaren, gebruikt om alle grote collecties te creëren, zoals Bored Ape Yacht Club, Cool Cats, Sup Ducks, Pudgy Penguins, enz.
4 cartoonpinguïns uit de Pudgy Penguins NFT-collectie
4 NFT’s van Pudgy Penguins, een van de nieuwe generatieve avatarcollecties (bron afbeelding: OpenSea)
Kortom, alle NFT’s in elk